Akadálymentesítés a lakásban

Az otthon élhetőségét az ott élők komfortérzete és változó szükségletei kielégítettségének mértéke határozza meg. Egy lakás komfortosságát – nem hagyományos értelemben – az elosztása, az elhelyezkedése és sok egyéb, általunk nem alakítható tényező is befolyásolhatja. A szükségletek megváltozásának esete lehet például a mozgáskorlátozottság.

Ilyen esetben vagy a már meglévő lakásunkat kell a megváltozott szükségletek szerint átalakítani, vagy olyan újat kell keresni, ahol ez már megoldott. Lényeges az az információ is, hogy az állam a lakások akadálymentesítését támogatja. Új lakás építése vagy vásárlása esetén az összeg 250.000 forint, míg meglévőn való átalakításra 150.000 forint támogatást nyújt. Az akadálymentesítés témaköre az egész lakás pontos megtervezését jelenti.

Beletartozik a járófelületek csúszás-mentesítése, a burkolatváltások megfelelő kialakítása, a küszöbök kiküszöbölése, azaz a mindenhol egységes padlóburkolati szint kialakítása, a megfelelő szélességű közlekedőterek kialakítása, a lépcsők közlekedhetővé tétele rámpával vagy korlátra erősíthető korlátlifttel, a könnyebb térérzékelést elősegítő megfelelő megvilágítás kialakítása, a kapcsolók és dugaljak elérhető magasságba való helyezése, a fürdőszoba használhatóvá tétele és bizonyos esetekben a színkódolás és ikonok alkalmazása az azonosíthatóság megkönnyítésére.