Gyerekszoba kialakítása

Minden gyermek álma a saját kuckó. Sajnos ezt nem minden esetben tudjuk gyermekeinknek megadni, és sokszor egy szobába kerülnek többen is. A gyerekeknél mindig – sőt egyre inkább ahogy nőnek, nem a közös tér – csak a saját kis terük mérete számít. Ilyen esetekben a legötletesebb, ha mozgatható térelválasztót választunk. Ez nem foglal sok helyet és emellett a tér alakítható marad.

Nappal, illetve ha gyermekeink jóban vannak, az elválasztás fel- vagy elhúzható, összezördülés esetén pedig leengedve különválasztja a teret. A másik jó megoldás, ha valamilyen térelválasztó szekrényt, vagy polcot helyezünk el. Ez ugyan már jóval több teret igényel az előző megoldásnál, azonban rengeteg plusz tárolási lehetőséget is nyújt. Természetesen ezek a megoldások a viszonylag nagyobb szobáknál ideálisak.

Kicsi gyerekeknél és szoba esetén jó megoldás az emeletes, esetleg galériaszerű megoldás is. Így a gyerekek teljesen különálló részeket kapnak, de mégis egy légtérben, együtt lehetnek. A gyerekszobák kialakításakor, vagy felújításakor sok ötletre lesz szükségünk. Jó megoldás, ha a gyerekeket is belevonjuk és hagyjuk, hogy egy-két ötletük megvalósulhasson, azonban a lényegesebb dolgokban legyünk határozottak.

A falakat nem jó nagyon egyedi, gyerekesen rikító színre festeni, mert hamar megunható és ráadásul a sok színes gyermekholmival együtt kaotikusan hathat. Fontos, hogy minél több rekesz és tárolóhely legyen a sok apró kacat könnyű eltüntetéséhez. A lényeg, hogy mindig a praktikusság legyen az elsődleges szempont, mert egy így kialakított szoba a gyerekeknek meseszerű, míg nekünk könnyen átlátható lesz.