Környezetbarát hőszigetelés

A szigetelés minden ház elengedhetetlen kelléke, a kellemes belső klíma és az épületüzemeltetés során felhasznált energia minél gazdaságosabb felhasználása érdekében.

A fő típusai üveggyapot, kőzetgyapot, polisztirol alapú fagyapot, teljes hőszigetelő rendszerek és újrahasznosított papíralapúak. A típusok mindegyikének megvannak az előnyei és a hátrányai.

Az üveggyapot bár viszonylag olcsó, de szerelése nehézkes, mivel szúrós szálkákat tartalmaz, mely belélegezve és érintésre irritációt okoz. A másik hátránya, hogy párára nagyon érzékeny. A kőzetgyapot szintén irritációt okoz, viszont előnyei között szerepel a jó páraálló képesség, a kiváló tűzállóság, a természetes volta és a kiváló hőszigetelő képessége is.

Az újrahasznosított papír technológia viszonylag újabb keletű. Hőszigetelő tulajdonságai kiválóak és emellett környezetbarát. Sokan félnek tőle, hogy a pára- és a tűzállóság szempontjából előnytelen lehet ez az anyag, de ez tévedés. A papírt megfelelő, természetes anyagokkal kezelik így javítva a tűz- és páraállóságát, illetve a rágcsálók elleni védelmét is. Ára körülbelül az üveggyapot szigeteléssel egyenlő. Az újságpapíralapú szigetelőanyag úgy készül, hogy a papírt roncsolják és megtisztítják, míg a cellulózrostok vattához hasonlóvá válnak. Felhasználása vagy ebben a vattaszerű állapotban, vagy sűrítve szemcsés granulátum formában történik. Ilyen hőszigetelő rendszerek a Thermofloc, a Climatizer, az Isocell és a Trendisol.

Bedolgozható gépi módszerrel befúvással vagy permetezéssel és kézi tömörítéssel. A permetezéses módszert inkább ipari létesítményeknél alkalmazzák, úgy hogy egy speciális gépbe a szemcsés granulátumot tapétaragasztóval keverve hordják fel (permetezik) a falakra. A befúvásos technológiát már kész szerkezetek vagy utólagos szigetelés esetén alkalmazzák, mert elég csak egy kis részt kihagyni, vagy kivágni a cső számára, amin keresztül befújják a vattaszerű szigetelőanyagot. A kézi módszer például födémek esetén alkalmazott, itt egyszerűen kiöntik, majd elsimítják. Ez a papíralapú szigetelés valamennyi épületelemnél alkalmazható.